Ajar anak erti tanggungjawab dengan barang

Jan 20, 2020

My first daugther Sofia now is approaching 4 years old. Sebenarnya bila kita mempunyai anak sekecil ini, banyak kita belajar dari mereka mengenai parenting, di antaranya ketika anak bergaduh. Sofia ada seorang adik bernama Maya yg umur 2 tahun. Sofia sangat menjaga barang yang dia sayangi. As a parent, bila anak bergaduh berebut barang seringkali kita minta yang sulung mengalah dengan alasan yang kecil belum faham kan?

Tapi tahukah kita juga, bergaduh mempertahankan barang di usia ini dalah salah satu bentuk perkembangan anak yang kita perlu hormati. Instead of saying bagilah adik! kita sepatutnya offer adik something else, untuk mengukuhkan kepada anak bahawa yes Sofia, what is ours, is ours especially bila kita tengah menggunakannya, kalau kita dewasa , org rampas benda yang kita guna, marah juga kan?

Tapi yes I know, its the most hardest thing to practice. Kita dah biasa ajar anak share, share share....What meant to be share, and what not meant to be share, we must know that. Anak akan sampai ke peringkat perkembangan itu. Sabar. Sofia always thought me a new stuff everyday. Balik rumah dia akan practice apa yg dia belajar di sekolah, and she always told me, harini sofia share my snacks with my friends. I tried to share my toys, but my friends wont play cos they said they already have Kinderkaizen's stuff. We thought its cute and boleh relate, dia bagi kawan sebaya dia sebab dia trust kawan dia tak akan rosakkan macam adik dia buat...

Sebab maya kan kecil lagi, so she cant appreciate things lagi. Jadi, bila adik ambil barang yg dia suka di rumah, dia menjadi marah dan kadangkala menangis. Kami terfikir lagi, kena ajar anak respect apabila kawan sedang main, even adik tengah main, we always tell her, sofia nanti bila dia dah boring, atau dia dah sudah, dia akan bagi.

Perkara baru yg sara belajar dari sofia juga adalah, dia dipertanggungjawabkan bawa banyak juga benda setiap hari. beg sekolah, botol air, dan juga pillow untuk sesi read aloud. Dan she will never fail to bring that home which is good. Pillow tu baru je minggu lepas teacher minta dia bawa, and everytime nak balik she will request to bring it back, even though sebenarnya pillow tu kena tinggal dalam kubikel. Now, thats ok, walaupun dia kena bawa naik atas dan turun every single day. Bermakna dia faham erti tanggungjawab menjaga barang yg diberi padanya. Its a good development isnt it? :)

Anak juga sukakan rutin dan peraturan yg fun, sara suka melihat peraturan yg dia belajar di sekolah di bawa balik ke rumah, clean up after you play, clean up before you get something , like lunch, dinner or bathing time. Cubalah di rumah. anak kita tidak sepanjang masa perlu direward benda, tapi as simple as routine yang berulang, anak boleh ikut dengan seronok.

So parents, and Im talking to my self too, whenever anak berebut barang, always try to understand why, kan? Anak umur lebih kecil akan faham juga tentang sharing, sooner. :)

Nanti sara menulis lagi ya. :)

Jangan lupa follow Instagram @sarasofia_my dan Facebook Sara & Sofia



About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.