Forgot Password
Followers 3
Posts 98

Stay At Home Mama Stories , Motherhood & Beyond

Hello everyone. Welcome to my blog. My name is Sarah Fadzil. I am from Malaysia and resides in Selangor. I am a mom of 2 girls named Sofia and Maya. Both were born with close gap on 2016 and 2017 respectively. I am married to a military pilot and my life has been mesmerisingly wonderful and full of surprises, I need to stay strong and be independent whenever my husband needs to be out of town with his job. He served the country and that is his no 1 Priority. I am a mom who commit to gentle and positive parenting, home learning together with my children and I am advocating gadget-less movement towards children below 6 years old. I am committed to create a great childhood journey for my children. I wanted to raise them to be a strong,kind,competent,loving,soft hearted, emphatic , confident and succesfull adult in the future. Follow me with my sahm stories, activities with my kids, worldschooling projects, parenting, earn income from home and live your passion and many more. How to read this blog is you may wanna check older posts by clicking on the hash tag just below each entry that you read. Happy reading! Sincerely, Sara


stay-at-home-mom-stories early-childhood-education parenting homeschooling positive-parenting gentle-parenting kids-activity hands-on-with-your-kids-2019 workfromhome-liveyourpassion stayathomemomstories whats-cooking cmosushika sushitekakmelayu sushika sushihalalmalaysia

saraconfession

Jan. 22, 2019

Aktiviti Homeschooling : Bug Hunt & Kesedaran Sivik

Honestly, I learnt a lot from children and passion to treasure it when I had my first daughter Sofia. Kita ingat kita lah yang mengajar anak anak pada hal kita diletakkan oleh Allah untuk belajar mendidik mereka seterusnya mendidik diri kita sendiri.

Kita nak memanusiakan mereka dengan memanusiakan diri kita sendiri dahulu. Sebelum kahwin kita banyak sangat buat salah, tapi seboleh boleh lepas dah kahwin dan ada anak kita cuba yang terbaik. Kerana kita kan cerminan anak anak kita.

Aktiviti Homeschooling harini adalah bertemakan Bug Hunt dan kesedaran sivik. Mudah sangat di mana anak anak mengikut Sara menangkap belalang. Dan masukkan belalang ke dalam botol. Minta anak ambilkan daun untuk belalang makan. Cerita belalang makan apa dan di mana rumahnya.

Kemudian aktiviti melukis dan mewarnakan belalang dan Sara lukis juga semut. Kebetulan semut juga lalu di tepi kami sewaktu mewarna. Selepas tamat sesi, anak meminta sendiri untuk melepaskan belalang ke rumahnya kerana bersifat empati "jom bagi belalang balik rumah, kesian dia.."

The end of the session Sara bawak anak pusing Taman untuk clean up. Anak anak ni mudah di bentuk jika kita buat dari awal. Kutip sampah pun mereka suka. Siap berebut lagi nak habis kan sampah siapa dapat kutip dulu. Good values ni kita tak nampak namun dah meresap masuk dalam diri anak. Anak mengecam mana sampah mana bukan. Bukankah itu suatu life skills yang sangat penting as a Muslim.

Secara tak langsung anak belajar kenapa kita kena menjaga Kebersihan fasiliti dan alam yang kita gunakan ini.

Semestinya anak belajar banyak sangat perkara harini yang tak mampu Sara list semua. Berbanding jika tunjuk belalang di atas buku dan cerita dengan real experience. Kedua sama penting namun real experience lebih memberi impak. Secara tak langsung terbit sifat empati yang anak belajar. Anak belajar bersosial dan berkawan, anak belajar menggunakan anggota badan untuk berlari, melompat dan menangkap belalang. Anak anak belajar rasa emosi empati, imaginasi semasa mewarnakan belalang sambil lihat yang real. Anak kira berapa ekor belalang yang ditangkap. Almost 7 domain utama di pelajari. Kognitif, sosio emosi, sensori, logik, motor skills, bahasa. 

Aktiviti kesedaran sivik ni bagus dimula since young age. Qasyah, Sofia's playbuddy today sangat bijak, rajin sekali hee. Bagus dengan sikap tolong menolong dan bertanggungjawab.

Pertama kali dengar Sofia dan abang qasyah berkawan akhirnya after few meets up. Nak Instill good values Sara tak boleh sorang sorang. Nak pupuk good socioemotion Sofia needs friends to do that. Thank you for being her play buddy today.

Towards more Hands On With Your Kids !




Be the first to comment.