Stay At Home Mama Stories , Motherhood & Beyond

Hello everyone. Welcome to my blog. My name is Sarah Fadzil. I am from Malaysia and resides in Selangor. I am a mom of 2 girls named Sofia and Maya. Both were born with close gap on 2016 and 2017 respectively. I am married to a military pilot and my life has been mesmerisingly wonderful and full of surprises, I need to stay strong and be independent whenever my husband needs to be out of town with his job. He served the country and that is his no 1 Priority. I am a mom who commit to gentle and positive parenting, home learning together with my children and I am advocating gadget-less movement towards children below 6 years old. I am committed to create a great childhood journey for my children. I wanted to raise them to be a strong,kind,competent,loving,soft hearted, emphatic , confident and succesfull adult in the future. Follow me with my sahm stories, activities with my kids, worldschooling projects, parenting, earn income from home and live your passion and many more. How to read this blog is you may wanna check older posts by clicking on the hash tag just below each entry that you read. Happy reading! Sincerely, Sara

saraconfession

Feb. 10, 2019

Aktiviti Homeschooling : Dot Painting

Anak kecil bermula dengan melukis, mewarna sebelum belajar unntuk menulis dan membaca. Ia adalah proses mengikut kesesuaian usia kanak kanak. From drawing and painting to reading and writing. Harini kepala Sara sangat lah sakit. Baru lepas discharge tapi Sofia dah asyik bertanya mama jom main. Nak main apa? Makanya Sara pun on komputer dan print 3 helai sheet dot painting art untuk Sofia.

Sebenarnya bila kita nak buat aktiviti dengan anak kita, kita buatlah yang kena dengan minat dan kecenderungan dia. Setiap anak kita unik dan ada kelebihan masing masing. Maka sebagai ibu bapa kita cuba cari di mana kelebihan dia dan suntiklah pembelajaran dan pengajaran yang baik dari situ. Seperti Sofia dia memang meminati seni. Dari seni ini dia belajar banyak kebaikan yang dapat digunakan ketika formal learning nanti, iaitu kesabaran, fokus dan ketekunan. Kesabaran ini terjadi dengan sendiri atas minat, sebagai contoh saat mewarna lukisan dan painting, untuk menyiapkannya kanak kanak perlu merasa sabar dan fokus.

Kemahiran motor skills kasar dan halus juga dipelajari di samping melatih skills seni. I'm proud to say I am her teacher at home. Sofia pun suka dengan home teaching and nampak gaya serasi dengan kami. Jadi lihatlah kesesuaian dengan anak kita kan. Jika kita minat, kita boleh mula mengajar anak di rumah. Jika tidak, boleh buat aktiviti yang mengeratkan bonding ibu bapa dan anak.

Sofia lately minat sungguh dengan alphabets and boleh recognize all the uppercase, tanpa paksaan. So I teach her dengan apa yang dia minat. Harini for the first time dia mengenal lower case. Sara tak pernah suruh dia hafal and mengalakkan self directed learning.

Aktiviti ni je yang mampu today. But she's satisfied.Hari hari memang dia minta nak bermain yang libatkan alphabets. Sebagai ibu dia, Sara sentiasa sokong apa sahaja dorongan dari diri dia sendiri dan beri tunjuk ajar mana yang perlu berdasarkan minat dia. Begitulah kita menggali potensi anak kita sendiri. Kita boleh dengar cara orang lain, tapi kita timbang tara dan lihat is it applicable for my child? Dia suka apa etc.

Sheet 1 : Butterfly/ Rama rama

Sheet 2 : Peacock/ Merak

Sheet 3 : A a dan B b

Pembelajaran yang menyeronokkan!




Be the first to comment.

Forgot Password