Forgot Password
Followers 3
Posts 94

Stay At Home Mama Stories , Motherhood & Beyond

Hello everyone. Welcome to my blog. My name is Sarah Fadzil. I am from Malaysia and resides in Selangor. I am a mom of 2 girls named Sofia and Maya. Both were born with close gap on 2016 and 2017 respectively. I am married to a military pilot and my life has been mesmerisingly wonderful and full of surprises, I need to stay strong and be independent whenever my husband needs to be out of town with his job. He served the country and that is his no 1 Priority. I am a mom who commit to gentle and positive parenting, home learning together with my children and I am advocating gadget-less movement towards children below 6 years old. I am committed to create a great childhood journey for my children. I wanted to raise them to be a strong,kind,competent,loving,soft hearted, emphatic , confident and succesfull adult in the future. Follow me with my sahm stories, activities with my kids, worldschooling projects, parenting, earn income from home and live your passion and many more. How to read this blog is you may wanna check older posts by clicking on the hash tag just below each entry that you read. Happy reading! Sincerely, Sara


stay-at-home-mom-stories parenting early-childhood-education homeschooling positive-parenting gentle-parenting kids-activity hands-on-with-your-kids-2019 workfromhome-liveyourpassion whats-cooking cmosushika sushika sushihalalmalaysia sushitekakmelayu sushifullycooked

saraconfession

Feb. 5, 2019

Belajar Erti Sabar, Hatiku Sebagai Ibu Tersentuh

Harini kami keluar dari pagi pagi lagi ke dua tempat. One is having our breakfast dekat my husband's favourite place, Blokke,tapi kami tak pergi selalu pun, dalam few months maybe sekali. Sebab ye lah, even tempat tu dia suka takkan la nak pergi sampai tiap minggu kan. Lepas bagi anak makan, and main kami rasa tak puas lagi keluar, tengok tengok husband drive to Mid Valley pulak. Ini lagila, very rare ocassion. Dalam setahun kami ke midvalley ni sekali je. Kami memang jarang sekali pergi mall sejak anak makin besar ni. Grocery lebih suka beli di Jaya Grocer Bukit Jelutong sebab lebih kecil dan senang nak capai barang yang penting cepat lah siap beli barang tu.

Bila sampai di Mid Valley, kami pun berjalan jalan lah sampai la ke satu floor ni, ada buaian. Sofia ni memang suka sangat dengan swing. Kalau nampak memang dia nak naik. Sebab ramai kanak kanak tengah naik, and swing tu pun satu saja, kami pun ajak Sofia pergi tempat lain, tapi dia kata nak cuba kejap saja dan bila kami menolak dia sedih dan mula menangis. Maka, kami pun cakap, kalau nak naik bukan boleh naik terus, kita kena tunggu tau. Nampak la ada 2 orang kanak kanak yang mula mula naik dah habis dan berlalu. Datang 2 kanak kanak baru bersama parents mereka. Mereka bermain dengan bahagia. Harini hari perayaan mereka, so nak enjoy la kan di luar. Jadi kami taknakla terus ganggu cakap nak naik kejap ke apa. Tunggu turn sajalah. Sofia duduk di hadapan swing dan menunggu dengan sabar.

10 minit berlalu. Tiada tanda mereka mahu berhenti.Parentsnya bergelak tawa dan mengambil gambar anak anaknya. 20 minit berlalu. Masih tiada tanda. Sofia yang tadi duduk sudah memeluk abahnya. Bila diajak naik, dia cakap dia nak tunggu. Wajah kecilnya itu sabar. Buat hati Sara tersentuh.Tapi Sara tak boleh ganggu proses pembelajaran ini,biarlah dia tunggu. Dia kena faham adatnya kalau nak guna hak awam, tapi jika tiba turn dia, akan kami ajar untuk being considerate to others. Dia juga kena faham adat nak dapat sesuatu, perlu berusaha dan bersabar. 30 minit berlalu, kanak kanak itu pun turun dan beritahu dah siap. Suami sara tersenyum pada bapa kanak kanak itu dan bersembang kosong mengenai hari raya mereka.

Allah, tadi awal awal kami dah buruk sangka kepada mereka. Kami tak fikir, mungkin kalau bapa dia minta anak berhenti anak dia mengamuk ke kan taknak, or apa sajalah.Tapi tunggu anak mereka puas bermain itu cukup lama untuk kanak kanak seperti Sofia. Tapi kami sejuk hati bila mereka ucap selamat tinggal dan lambai tangan dan siap menolak swing Sofia masa bermain. Sofia pun tersenyum bahagia dapat cuba naik. Kalau ikut hati ibu yang kadangkala suka nak rushing on things, kesian pula dekat anak. Padahal I should listen to her small voices yang dia nak cuba naik and sekejap saja. Memang betul, dalam 5 minit dia pun selesai selepas nampak seorang kakak datang mendekati swing itu. Sofia pun turun dan kami tersenyum bersama tanda puas dan sambung berjalan lagi di dalam mall. Bergurau senda dan spend quality time bersama.

Lesson today, I should let my kids learnt, always, no need to interfere, just let it go. And I should expose her more of social activity of being considerate and tolerate to others.


Be the first to comment.