Circle Prayer Time With My Kids

Jan 24, 2020

Bila sara sedih, sara selalu akan cakap dengan anak anak berdepan, duduk bertiga and beritahu mereka. Pernah sekali sara sedih tentang sesuatu, sara minta sofia untuk belajar juga bila sedih, ingat lah dalam hati bahawa Allah ada. Letak tangan di dada kiri dan sebut Allah. Sofia antara dengar dan tak dengar but one day when I asked her again, dia jawab exactly how I taught her.

So harini mesti ramai dah terbaca status seseorang berpangkat yg menghina anak anak sara dengan gelaran anak pungut, anak muka kapal pecah, digelar sara anjing dan bodoh bersama anak anak. Terus sara bangun pagi dan duduk dengan anak anak during our circle time, pegang mereka dan cakap, maya dan sofia, dalam dunia ni tak semua akan baik dengan kita. Akan ada orang merendahkan, mengata, menghina kita. Kita kena kuat, bila ada orang buat kita, kita jangan buat orang, bila orang buat buruk kita jangan balas, kita baca surah Alfatihah utk tenangkan hati kita, minta doa dengan Allah. and we recited Alfatihah together.

Nak didik anak dengan jiwa yang besar, bukan mudah kerana kita kadangkala juga tewas setiap kali. Tapi kita dah dewasa untuk menilai situasi. Usia pun dah meningkat. Apa orang buat kita, definitely we can do better not to be low as in their level. Biar Allah yg menghakimi segalanya. Kadangkala situasi yg berlaku merupakan peringatan dari Allah untuk kita kembali berdoa dengan dia dengan lebih kuat, bertaubat meminta keampunan. Dalam hidup yg sementara I choose to forgive and smile and move on.

Sofia and Maya, if you read this when you already grown up, mama wanted both of you to know, I am not perfect Muslimah, all of us arent. but we can choose to speak better, and be better.

Help each other Sofia and Maya. Be kind.

Nanti sara menulis lagi ya. :)

Jangan lupa follow Instagram @sarasofia_my dan Facebook Sara & Sofia



About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.