Ibu Ayah Memang Mudah Kesian Bila Anak Minta Aiskrim atau Coklat

Aug 13, 2019

Tanggungjawab jadi ibu bapa ni memang berat.baik dari pakaian, kelengkapan asuhan dan didikan anak anak, termasuklah yang paling paling asas , makanan. Setuju tak pernah ada kejadian, kita lembut hati aje bila keluar dengan anak anak saat mereka minta nak makan aiskrim dan coklat? Bagi ibu bapa yang anak tak pernah minta tu bagus, tapi being kids, biasala tu if minta kan. Sebab kadangkala kita yang dewasa pun memang craving weh :P.

Pernah satu kejadian husband mengomel anak dah sugar overload,bila overload anak memang aktif lain macam pakej mengada ngada tantrums bagai! oh no! then Sara pesan abang nanti beli air jangan yg manis dah tau, air mineral je. Masuk masuk dalam kereta, dia beli juga air soya kotak. T_T. Dan air mineral. As mak mak, of course Sara ingatkan, abang tadi kata anak dah terlebih gula harini...Jadi terus kami berdua sembunyi air kotak tu.So ya we are not perfect parents. Kami bagi juga anak anak kami the pleasure tu.

Tapi dalam kawalan dan saling mengingatkan. Konsep kami if dekat rumah memang tak dapat lah. Kalau time weekend outing insyaAllah memang dapat merasa. Tapi tidaklah terlalu kerap sebab kami sentiasa pesan pada diri sendiri. Apa apa saja yang berlebihan of course as a parents, you yourself will face the consequences later on.

So if masak di rumah, I will cook the healthiest as I could, tapi Sara tak hukum diri sendiri if it happened to be Sara and anak anak kena makan luar. We always tried our best everyday. Anak anak pun dah faham sangat kalau keluar bertiga je, mereka akan dapat yg mereka deserve aje.

Jadi di rumah sediakan banyak snek sihat lepas dah main meal tu. Of course for me buah buah tembikai, epal, mangga wajib ada dalam peti sejuk. Biskut very minimal, I will control juga. And untuk air manis yang abah dia suka beli haha...ku control juga. You know in this life, berpada pada dan merasa tapi jangan lah over. Itu saja prinsip kami lah. I takdelah 100% all healthy. Cuma berpada pada dan beringat ingat.

Kalau dah kesian, tengoklah situasi okay. Dan jangan lupa set rules dengan anak anak! Anak boleh faham nanti. Kalau dia mengada ngada tu biasala tu kadang lapar, mengantuk, penat....

Pandai pandai kawtim lah yer! :D




About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.