I'm a work at home mama.4 years and counting..

Jan 19, 2020

Hi semua! Apa khabar. So kita dah masuk ke penghujung hujung minggu before our hectic day esok, Isnin hingga Jumaat, and the cycle goes. From my perspectives as a work at home mama life is really has its upside and down even just from home. That shows how we easily got distracted, tired and need a full commitment & support from our surrounding.

Kalau nak diceritakan dari perspektif sara sebagai ibu yang duduk dirumah dan bekerja, ya, kalau suami kita start culas membantu, start tak fokus nak bekerjasama, memang perjalanan harian kita nak melaksanakan tugas tu penuh dengan stress. Dan awas, bila stress di mana kita akan lepas bila dah 24 jam dengan anak anak kan.. :(

Alhamdulillah sara nak ceritakan it has been 3 months sofia dah masuk ke playschool for half day and it really helped me a lot to keep sane as a mom. Apa yg best , tempat yg sara hantar mengamalkan all the phylosophy yg sara amalkan di rumah masa belum full time bekerja. Right now my time is limited but I tell my husband I want it this way.

Last week, kawan sara ada mengadu yg dia penat sangat dan dia terpukul anak dia, and sgt menyesal. Ya..ibu manalah nak lepas dekat anak melainkan dia betul betul dah terlalu penat dan yes like a volcano it will explode!

Sara rasa semua tu. dan nasihat sara, dalam perhubungan suami isteri, kita kena telus dan bicarakan saja apa kita tak puas hati, what we feels. When is the best time to do that? In bed...Where both of you will have the focus, and will not easily get hurt bila sama sama menegur. Make a practice doing it often. Sebab lelaki ni memang lurus. Dia nampak 1 benda tu straight je. Sebab tu diorg cant find anything in the house! Kita juga lah yang mencari dan jumpa, kan?

Perjalanan 4 tahun ni terlalu singkat, tapi sara nak pesan pada yg nak berhenti kerja seperti sara 4 tahun lepas, lihat beberapa perkara penting :

  • hapuskan komitmen macam loan, kereta, etc. kita tak perlu menanggung itu jika sudah tidak bekerja
  • selesaikan hutang yg ada
  • bersedia untuk merasai kekurangan diri bila duduk di rumah tidak bekerja. namun masa yang sama cari peluang untuk tambah baik diri. cari lubuk lubuk yg sesuai untuk dapatkan pendapatan. sekurangnya we know how to survive!
  • bersedia untuk recharge dari emosi sepanjang masa. terlalu penat berada di rumah 24 jam sehari. jika sudah yakin, mintalah izin suami utk keluar sesekali minum kopi atau tenangkan diri bersendirian atau bersama anak. Jangan pendam.
  • duduk di rumah, perlu mencari hobi yang diminati. Lagi menarik dan menyeronokkan jika hobi yg juga dapat membantu org lain juga pada masa yang sama.
  • ibu sara mmg 1000 kali memesan, simpan duit sendiri, ada dan pegang duit sendiri. kalau boleh kerja dari rumah, yes kerjalah.


Last but not least, being a wahm is painful but rewarding at the same time most of the time. But I always tell myself, we only have 25 years with the kids before they get matured and leave us for good to build their own life.

Nanti sara menulis lagi ya. :)

Jangan lupa follow Instagram @sarasofia_my dan Facebook Sara & Sofia


About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.