Pengorbanan Memahami Sesuatu Hikmah..

Aug 12, 2019

Raya Haji masih berbaki 2 hari but I am back to work today. Macam biasa, Sara pun dah masuk duduk workstation harini dekat rumah lepas buat laundry dan breakfast dekat luar harini sebab abah Sofia masih cuti on call. Tahun ni raya korban memang benar benar sangat terasa sedih sikit. Sebab tahun ni lah kami adik beradik terpaksa berkorban beraya tanpa mak. Sounds biasa to some of you, but I really miss my mom :(.

Mak sekarang sedang sangat sibuk menguruskan bisnes keluarga di Kelantan. Although I also knew that she must be missing us badly too. Tapi dia sendiri terpaksa jaga bisnes family ni. Takpelah, kena fikir from positive side, and Sara bercadang balik sana juga nanti tengok mak. While writing this, membuatkan Sara teringat few weeks ago, I really had a bad headache, memang constant pain dekat bahagian depan kepala, and try to figure out apa sebabnya, memang rasa ya Allah takkan baik dah ke ni sebab memang seminggu sakit.

Alhamdulillah sekarang ni dah okay sangat sangat. Uruskan stress sendiri, and cuba susun balik kerja and jadual di rumah, time dengan anak anak, beriadah, spend masa dengan family. Semua ni wajib buat. Jangan overlook. Jangan overdo dekat certain part tanpa cuba balance kan dia. We need a break, we need a rest too. Macam ni pun, Sara baru balik dari swimming dengan anak anak di kelab rekreasi. It feels so good to play in the water. Sekarang anak anak makin besar, that we had to deal with their tantrums and threenagers phase.

Looking at the positive side Allah rezekikan suami beli motor, jadi dapat kami jimat belanja, and I can use the car whenever I need it untuk beli barang masak hari hari ke. Senanglah kan beli sayur etc. So if you rasa lemas dengan sesuatu , cuba lihat dari sudut positif lain pula. InsyaAllah akan rasa kemanisan hidup ini.

And Sara juga banyak divertkan energy negative into something positive macam uruskan tentang persiapan kelab Natural Advocates untuk event besar kami tahun ini Natural Bazaar 2019. Banyak tau kami belajar dari kelab ni, antaranya adalah gerak kerja, and disiplin, serta rasa tanggungjawab bila kita bekerja tanpa dibayar.

Kehidupan kita memang akan ada pelbagai faktor stressor. Yang menyebabkan stress tu , whether its a positive one that will push you further or yang negatif yang perlukan diri you sendiri menangani dengan bijak. Percayalah sesuatu masalah ada jalan penyelesaian. dan ingat, Allah akan memberi kecukupan atas sesuatu.

InsyaAllah, walau rindu pada mak buat ketika ini dan rasa mak bagai di bawa pergi sementara, sebab bila balik Putrajaya everytime sebak tengok rumah tanpa mak,barang barang mak. Tapi I need to understand the hikmah behind all of these.

InsyaAllah inilah yg cukup buat masa ini. If you happened to be in a struggle in your life too, we all knew everyone faced it. Its just our story is different.

Doakan keluarga kami ya.


About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.