What Should I teach my preschool and toddler children?

Jan 29, 2020

Apa boleh diajar ketika usia anak masuk ke toddler dan usia preschool? Berbagai pendapat berbeza kita boleh dengar. Tapi sara sebagai ibu yang sedikit sebanyak ada juga ilmu dalam bidang ece percaya bahawa di usia 6 tahun pertama adalah penting untuk anak anak membentuk 3 kemahiran penting. Sosial, Emosi, Fizikal. Sebelum merotan mereka untuk sesi akademik? Merotan untuk didik agama?

Jika ingin sama sama menerima dan berbagi pendapat boleh sama sama lah baca further.Selepas kemahiran sosial, emosi dan fizikal, sara percaya come akhlak dan adab. dan ibu bapa sebenarnya boleh selitkan nilai agama seiring dengan ini. Sifat iman, ihsan, itu semua dari Islam. Jadi jom sama sama kita lihat apa lagi kebaikan yang kita boleh fokuskan. instead of asking and drilling your kids to do the workbook, instead of to force them to read, there are plenty more you should emphasize during the first 6 years.

Sara pagi tadi, naik kereta dengan anak anak, dan kami terserempak dengan lori sampah. And I said, sofia, looked! banyaknya sampah atas dia, wheres the truck heading to. And sofia jawab nak kutip sampah kita. I said to her baik kan uncle kutip sampah kita. Thank you uncle. And you know apa sofia jawab? Nanti kalau sofia jumpa uncle yg kutip sampah sofia kena salam dan hormat dia. And i taught her about gratitude ni masa she's less than 2 years old.

Antara perkara lain yang boleh kita lakukan bersama untuk yakinkan anak dengan Allah yg Satu, sentiasa pesan, Sofia if you want anything in your life, you feel sad, down, doa je dkt Allah, Allah akan tolong kita!

Ajar kebergantungan kepada Allah di mana mana, ajar anak doa keselamatan diri di mana mana, I always taught masa turun kereta kena baca doa tu. anak dah terbiasa.

Ajar anak untuk berdoa sebelum tidur, biar tidur dalam kebergantungan pada Allah.

Ajar anak selawat nariyah dan al fatihah. Banyak khasiat.

Solat? Show them every single day that you pray, and you can try together.

dan antara kemahiran lain lagi adalah untuk anak mengikut arahan kita, dengan positif. They do it because they understand it. Bukan dengan herdikan, kekerasan. Bila kita ajar anak be kind to others, it reflects how we treat them at home!

Ajar anak berkasih sayang, menghormati orang lain, ask for permission, manners pula, bila batuk ajar anak untuk tutup mulut, sendawa pun tutup mulut. You can be fun masa mengajar tak perlu formal. Cerita cerita cerita and selalu beritahu kisah dan sebab disebaliknya.

Sentiasa mendengar tentang apa yg mereka nak katakan. Ia petanda kita mendidik mereka dengan untuk menjadi manusia yang tak penting diri dan empati.

After all ajar anak untuk ikut rules yang baik, be safe, and honest.

Dan anak fitrahnya suka menolong orang lain. Never let it fade, but make it grow and grow. :)

amacam ? byk giler kan yg perlu dipupuk, so why rush on academics and nak rotan suruh anak solat while the fundamental tak kukuh?

Nanti sara menulis lagi ya. :)

Jangan lupa follow Instagram @sarasofia_my dan Facebook Sara & Sofia



About saraconfession Joined at Dec 29, 2018

Hi Everyone! My name is Sara. I am 30 years old, a mother of 2 girls, a stay at home mother. I am married to a military pilot, who was my childhood lover, Fitrie. This blog is about my story of being a stay at home mom, and more. Let's make friend and keep in touch.


Be the first to comment.